Guia de l'Emissió:
Jordi Guillemot.
Data: 20 de febrer del 2013.
(Escoltar amb Ivoox) (Escoltar amb ITunes)
En Jordi Guillemot, membre de la Secció d'Investigacions Subterrànies (SIS) del Centre Excursionista de Terrassa i autor de la web El Cau del Guille, ens porta a conèixer les noves cavitats descobertes en els últims anys a Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac.
Quan a la dècada dels 90 semblava que tot estava descobert, en Jordi Guillemot, amb un destacat grup de companys, ha identificat 300 noves cavitats, entre avencs, coves i balmes. Gràcies a la seva tasca, l'inventari de cavitats del massis s'ha duplicat i ja arriba a les 600. A més, també ha identificat molts altres elements del nostre patrimoni històric: forns, arbres monumentals o barraques.
En Jordi ens explica que va començar a voltar pel parc l'any 1985 "per prescripció mèdica". Primer va cercar les fonts, però, en comprovar que moltes no rajaven durant gran part de l'any, es va aficcionar més en les coves i avencs. Un dia que buscava les cavitats situades al voltant del Morral d'en Bens (catalogades pel Xavier Badiella) en Jordi va fer la seva primera troballa espeleològica: el forat del coll de Ginebres.
Els treballs inicials de recerca del Jordi es van centrar a la font de l'Hort i el morral del Llop. En aquest indret va trobar, per exemple, la cova del Centenari, que va resultar ser un jaciment arqueològic.
A continuació va explorar el Sot de l'Infern. Allà es troba una de les seves grans descobertes: la gran cova Regal Marcet, on tot apunta que van poder viure alguns dels membres de la comunitat que van habitar aquests paratges a l'època de bronze. Malauradament, en compartir la informació amb algunes autoritats públiques, es va escampar sense control la localització de la cavitat i aquesta va ser víctima del saqueig. Aquesta filtració va obligar al Jordi a protegir molt més la informació sobre les descobertes amb interès natural i/o cultural.
La reivindicació del Jordi és molt simple: no es pot difondre la situació d'alguns índrets sense que la Diputació, la Generalitat o els Ajuntaments els protegeixin (per exemple, amb una simple reixa, com passa amb la cova del Frare o la de Mura). Un cop adoptades unes mínimes mesures de seguretat, es podrian organitzar visites guiades a tots els nous llocs trobats amb relevància històrica.
En Jordi també participa del moviment de recerca de la pedra seca, que ha arrelat amb força arreu de Catalunya i, de forma destacada, als pobles del nostre parc natural. En Jordi sabia que feia molts anys en Jesus Ballestar (després de salvar-se d'un incendi en amagar-se dins d'una barraca del Carner) havia catalogat unes 200 construccions d'aquest tipus a Sant Llorenç Savall. En Jesus va donar els seus mapes al Jordi, que en poc temps va poder identificar-ne unes altres 200. A més va formar un grup (que rep el nom del Jesus Ballestar) dedicat a la rehabilitació de les barraques de Sant Llorenç Savall. També en Jordi, en solitari, ha rehabilitat una barraca. Es pot comprovar en aquest video.
En Jordi Guillemot també és l'autor de la web de referència de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. S'anomena El Cau del Guille (click per visitar-la) i és, sense dubte, la més interessant i la de més qualitat de totes les que es publiquen sobre el parc natural.
El Cau del Guille té diverses seccions:
- Caus, on va publicant informació sobre les cavitats, amb una acurada descripció tècnica i topografia.
- Rutes, on proposa recurreguts originals pels massis.
- Barraques, on detalla la història i característiques de les construccions de pedra seca, especialment de les situades a Sant Llorenç Savall.
- Diari de d'Abord, on explica altres troballes (com agulles o arbres) i investigacions històriques. També tracta temes d'actualitat. Per exemple ha denunciat la perillosa, incomprensible i il.legal revifalla del trial als corriols del parc natural.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada