Emissió 22: Un recorregut pels territoris de les 150 parelles de rapinyaires que viuen a Sant Llorenç


Guia de l'Emissió: 
Antoni Mampel

Data: 17 de juliol del 2013.

El Gran Guia de l'emissió 22 d'Això és La Mola és l'Antoni Mampel. És guarda del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac i una de les persones responsables del seguiment de les parelles d'aus rapinyaires.
Mampel ha fet el seu somni realitat. De petit, quan estudiava a l'Escola Pia de Terrassa, ja feia exactament el mateix que ara: pujava amb uns amics cap a la muntanya per veure els nius dels falcons i reconèixer a les diferents aus segons el seu cant característic.
Ara ho fa equipat amb un telescopi que permet seguir el comportament de les aus des de 300 metres de distància. Així pot anotar què fan, com crien... tot el necessari per inventariar i estudiar a les diverses especies de rapinyaires.
Amb l'Antoni Mampel el programa fa un recorregut pels territoris que es distribueixen les més de 150 parelles de rapinyaires que viuen a Sant Llorenç del Munt i l'Obac.
Igual que Mampel quan era petit, el recorregut cal fer-ho en dues etapes perquè hi ha uns rapinyaires diürns i uns altres nocturns.

Rapinyaires Diürns.

-- Àliga Cuabarrada.
El rapinyaire diürn més gran és l'àliga cuabarrada, que fa 1,60 metres d'envergadura.  Però el seu nombre s'ha reduït de 4 a només 1 parella. La reducció s'ha produït per la manca d'alimentació ja que cada vegada hi han menys conills i perdius. Cada any aquesta parella ha anat criant, però cap dels seus fills s'hi ha pogut quedar a Sant Llorenç. Habitualment marxen a la plana de Lleida.

-- Àliga Marcenca.
Un altre tipus d'àliga és la marcenca, que fa un niu molt petit en la copa dels pins. Viu només a l'estiu i a l'hivern marxa a l'Àfrica. Hi han unes 3 parelles, que sovint volen per sobre de La Mola.

-- Falcó Pelegrí.
Hi han 11 parelles de falcons pelegrins, una bona xifra, segons l'Antoni Mampel. Mengen altres aus, fonamentalment tudons. Viuen tot l'any en petites balmes penjades en cingles orientats cap a l'est. A vegades han de defensar el seu territori davant dels corbs.

Falcó Pelegrí (Foto: Antoni Mampel)

-- Falcó Xoriguer.
 Hi han unes 10 parelles de falcons xoriguers, que s'alimenten d'insectes i, esporàdicament, d'algun ratolí. També viuen tot l'any en rocams orientats cap a l'est.

-- Falcó Mostatxut.
El  mostatxut és el més petit dels falcons. A l'hivern està a l'Àfrica i a l'estiu ve a Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Hi ha unes 4 parelles que viuen tant en rocams com en arbres.

-- Esparver.
És petit i viu als arbres. S'han detectat entre 8 parelles.

-- Astor.
A Sant Llorenç hi han unes 10 parelles d'astors, que viuen als arbres.



-- Aligot.
També hi han unes 10 parelles, que igualment fan el niu als arbres.


Rapinyaires Nocturns

-- Gamarús (o Cabrota)
Hi ha unes 90 parelles de gamerús censades a Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Viuen als arbres, en indrets boscosos. Són els reis de la nit. El seu cant és el que forma la banda sonora nocturna de la muntanya.

-- Òlibes.
Hi ha dues parelles, que viuen igualment als boscos.

-- Mussols comú.
Hi ha 4 parelles.

-- Duc
Tot i que la toponímia fa pensar que temps enrere hi havia molts, actualment només queda també 1 parella de ducs a Sant Llorenç del Munt i l'Obac. La parella cria en un rocam proper a una zona cremada.

-- Mussols banyut.
Els serveis del parc han localitzat 4 parelles que viuen en claps de pinedes.

A més de la tasca desenvolupada per l'Antoni Mampel i els seus companys, a vegades també participen en els estudis els departaments de diverses universitats.
Per vocació, l'Antoni Mampel porta des de l'any 1.999 vinculat al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Va començar en el centre d'Informació de Mura i, després, ha participat en diverses campanyes de vigilància d'incendis. Va acabar fent oposicions i convertint-se en membre de l'equip de guàrdies. La seva feina li permet conèixer a fons el massís i tenir cura de la seva conservació. Ara està fent també un inventari de les diverses especies d'orquidies.
En sentit contrari, a l'Antoni també li preocupa molt i persegueix el pas de persones, fent trials, per dins del parc natural. A més, recorda que aquestes motos també és un perjudici adiccional pels rapinyaires.
A vegades amb problemes i d'altres amb reptes, l'Antoni té el privilegi de treballar cinc dies a la setmana a Sant Llorenç del Munt.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada