Emissió 33: Una mirada nostàlgica als boscos, les vinyes i les fonts de les faldes de Sant Llorenç

Guia de l'Emissió: 
Ramon Comasòlives




També ho pots escoltar a:

El Ramon Comasòlives prové de dues grans nissagues familiars del sud de Sant Llorenç del Munt.
L'avi patern, que es deia igual que ell, va ser mosso i, després, masover de Can Gorina entre els anys 20 i principis dels 60.
L'avi matern era de la casa coneguda com els Corcola, de la família Font. Feia de pagès, però sobretot és recordat per haver explotat un dels forns de calç de la muntanya dels Rossos, que fa uns anys va ser rehabilitat i es va convertir en una de les grans mostres d'aquella antiga activitat.


Coneixements de supervivència
El Ramon, conjuntament amb el seu cosí, va començar de ben petit a voltar per Sant Llorenç del Munt guiats i ensenyats per l'avi matern. Aquest els va transmetre coneixements de bosc, però no tan sols com orientar-se o a on estaven determinats elements. També els va explicar  on anar a cercar aigua i quin tipus de plantes o arrels podien ser menjades.

Les Barraques de vinya a Matadepera
El Ramon encara va ser testimoni de com els boscos i, fins i tot, les vinyes cobrien la vessant sud de Sant Llorenç del Munt,  on està el seu poble, Matadepera. Havia conegut les vinyes de la Bruguera, del Motxo, del Sot de les Canyes, de Can Trapet, de Can Candi...I havia vist fer i havia begut vi d'aquestes vinyes.
El Ramon recorda que algunes vinyes, com la del Montxo o la del Sot de les Canyes, tenien barraques, però molt precàries. No tenien res a veure amb les de pedra seca de Castellar del Vallès o Sant Llorenç Savall. Segons el Ramon, les barraques de Matadepera estaven fetes amb molta beraja de materials, fang i cobertes de bigues de fusta. Aquesta podria ser la raó per la qual a Matadepera es conversen ben poques barraques, a diferéncia del que passa amb els pobles veïns.

Identificació d'avencs i coves.
El Ramon també va aprendre de petit on eren les cavitats del sud del massís. I va ser ell, conjuntament al seu cosí, qui ho explicar als grups espeleològic de Terrassa. Va tenir molta relació amb el Xavier Badiella i el Jaume Claverí.
El Ramon, fent-se ressò del que havia après de petit, va ser qui va desvetllar les localitzacions de l'avenc de la Costa del Tec, del Salt, del Torrent del Salt i, el més important de tots, el de les Pedres, que fa anys va quedar cobert per la pedrera. Igualment va explicar on són les coves del Salt i la Tendra.
A banda d'aportar el coneixement d'algunes cavitats, el Ramon també va participar en l'exploració de moltes d'altres, fent equip amb el Claverí i el Badiella. 

Entorn irrecuperable
El Ramon té molt clar el record de com era el sud de Sant Llorenç del Munt fa pocs anys i és molt critic en la forma com tot s'ha urbanitzat. Creu que existien altres alternatives millors per l'espai natural i lamenta com s'ha acabat amb boscos, amb fonts, amb paratges que mai més podran recuperar la seva antiga bellesa. Es refereix a sectors com Cavall Bernat, però també a Can Duran, Can Solà del Racó...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada