El Norbert Cònsul pujant amb corda per un racó "oblidat" |
Norbert Cònsul
El Norbert Cònsul va començar a sortir per Sant Llorenç del Munt el 1944, amb només 10 anys. I, amb 80 anys, continua fent llargues i intenses caminades pel massís, on ha concentrat tota la seva activitat muntanyenca. Al llarg de tot aquest període ha estat testimoni, molt atent, dels canvis de paisatges, d'ocupants i de formes de gestió de l'espai natural.
El Norbert és una persona molt culta. Encara recorda de memòria part de llibres i, fins i tot, d'articles que ha anat llegint tant en castellà i català com en alemany, idioma que domina. També coneix bé la història dels pobles que formen Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac.
Els Boscasters.
En la seva primera època al massís va conèixer com treballaven i com vivien els boscaters. Recorda on menjaven, on tenien les barraques, on feien les piles... però sobretot encara té present la seva extensa xarxa de corriols que els permetia endinsar-se per tot arreu i desplaçar-se per les carboneres. Ell es va fer amic sobretot amic del Julian, que vivia a les Pinasses, sobre els Òbits.
Els Excursionistes Veterans.
També va conèixer als excursionistes més veterans que ell, que ja feien vida a la Serra de l'Obac. Entre d'altres va ser amic del Valentí Rossinyol, el Tinet, que a partir del 1960 va convertir la Cova del Racó Gran de Matarrodona en la seva barraca. O al "Gallego", que va fer el mateix amb la Cova de l'Illa, també de la conca de Matarrodona. O també els germans Centelles, que van arranjar la balma dels Venedors.
El Norbert va ajudar a portar alguns materials a la balma del Tinet. Amb el seu Land Rover encara va pujar des de l'Alzina del Sal.lari fins el Coll de Tres Creus i seguir per la Porquerissa, la Font de la Pola fins arribar fins a l'última carbonera que estava a uns 100 metres del Coll de Tanca.
Els Refugis.
En fer-se gran el Tinet, va donar les claus de la seva barraca al Norbert Cònsul i al Carles Folch (fill). Allà hi van estar fins que la Diputació va desmantellar tota la instal.lació a finals dels anys 80. El Norbert va tenir temps d'emportar-se la taula i altres estris fins a la cova de l'Illa ja que el seu ocupant històric, el "Gallego", també havia marxat. Allà hi va anar els caps de setmana fins que els nous excursionistes van començar a descobrir-la.
Altres dos refugis del Norbert van ser la balma i la cova dels Venedors (Debanadors). Ell va ser l'últim ocupant de la balma, que va ser desmantellada, amb foc, per la Diputació. Pel que fa a la cova dels Venedors ell es va ocupar de retirar les lliteres dels carboners per posar-hi una taula.
Actualment les coves de l'Illa i dels Venedors són considerades refugis "secrets" d'excursionistes, que, en grups, van a vegades a esmorzar.
Però, a banda dels refugis, el Norbert també va tenir llocs on anava amb freqüència a esmorzar o a descansar. Dos d'ells són:
- el cim de la Fosca, que tenia una alzina (ja desapareguda) que, des de fa anys, es coneix com l'Alzina del Norbert.
El Norbert fa anys a l'alzina que porta el seu nom |
Més recentment va participar, conjuntament amb membres de la Colla dels Grillats i del Joan Boixader, en la construcció de la font i el petit llac del Sot de les Esglèsies.
La font del Sot de les Esglèsies |
Els Camins.
"Si no hagués arreglat camins, per Sant Llorenç no s'hi passaria". Així resumeix el Norbert Cònsul la seva important tasca de recuperació de camins. A vegades només li cal netejar-los, però d'altres els ha reobert completament.
Els camins del Norbert es fan sobre la base dels antics corriols dels boscaters, que ell va conèixer fa dècades, però que s'han anat cobrint de vegetació en no cuidar-los ja ningú. Per això, molts dels seus camins passen arran d'antigues carboneres.
El Norbert va intensificar l'obertura de camins després de la seva jubilació fa 12 anys. Però ho va continuar fent tot de forma anònima i desinteressada.
Tots fem servir els camins del Norbert continuament, però sense saber que estan oberts o netejats per ell. No obstant, molts dels seus camins són ben coneguts.
Per exemple, molts dels seus corriols són la base del llibre "22 Camins de Sant Llorenç del Munt i l'Obac", que és el més venut encara de tots els publicats sobre el massís.
També alguns dels seus itineraris es troben incorporats al mapa de l'Alpina a través d'un bon senderista que va acompanyar al Norbert durant molt temps i pujava rutes a una aplicació d'internet.
Però l'inventari de corriols del Norbert és immens, amb una gran capilaritat, passant i unint molts i molts racons.
El Norbert diu que mai ningú no li ha agraït la seva tasca, però que no l'importa perquè ho fa perquè li agrada, perquè gaudeix.
Com simples exemples dels molts corriols recuperats pel Norbert Cònsul es poden esmentar uns pocs de ben coneguts:
- Camí del Coll de Boix al Turó de la Pola, però per sota el sender carener, a la vessant de llevant.
- Camí de l'Alzina del Sal.lari a la Sesta Grossa, també conegut com l'Ascensor.
- Variant del camí dels Graons de Mura, que evita arribar fins a la Font dels Traginers.
- Camí del Sentinel.la a la bassa del Roure Llarg,
- Camí del Torrent d'Estenalles, amb una variant cap a la Vall i una altra cap a Mura.
- Camí del Sot de la Sabatera.
- Camí dels Tolls del torrent de la Font Freda.
- Variant del Camí del Coll de Tanca a la Fosca.
- Camí de la Cadireta a la Morella, amb una variant als Òbits.
- Camí dels Debanadors als Codolosos.
- Camí de la Roca del Corb al Collet Estret.
Però hi han molts camins, que estaria bé identificar (especialment els nombrosos que estan pels racons oblidats de Sant Llorenç i encara avui s'ignoren). Així mai més es tornarien a perdre.
Gràcies Lluis i gràcies Norbert
ResponEliminaM.1