En Ramon Suades a la Cova dels Panellets, descoberta per ell mateix al turó de la Fosca. (Foto: Marc Anglès) |
Guia de l'Emissió:
Ramon Suades
El Ramon Suades va conèixer Sant Llorenç del Munt de ben petit amb el seu pare i no va trigar en baixar a diversos avencs, com el de la Codoleda, en fer el curs de l'Espeleo Club de Sabadell.
Però la seva immersió total en el món llorençà es va produir l'any 2000. Va començar a fer sortides amb el Jordi Senyal. Com tots dos són informàtics, van decidir unir els seus coneixements laborals amb la seva passió (la muntanya). Així van tenir la idea de fer un CD amb una Guia Interactiva de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Tot els itineraris que ells anaven fent i tots els llocs que ells anaven coneixent, volien compartir-los, amb fotos i descripció de rutes, mitjançant una nova eina, diferent a tot el que existia.
No va ser un dit i fet. El Ramon i el Jordi són molt perfeccionistes i continuament anaven fent millores en el seu projecte:
- Com van sortir les càmares digitals, van decidir fer de nou totes les fotografies per guanyar en qualitat.
- I com es van popularitzar els GPS, van decidir afegir la geolocalització tant dels punts d'interès com de les rutes.
A més, anaven descobrint llocs nous, que els obligava a ampliar els itineraris previs.
Voltant i tornant a voltar per tot arreu de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, fent i refent el seu CD, no va ser fins el 2008 que van creure que tenien ja la Guia bona. Aquell any van fer una distribució massiva amb el suport de la Unió Excursionista de Sabadell i el Centre Excursionista de Terrassa.
Fonts i Cavitats
Però, amb el CD ja a la venda, no es van acabar els treballs. El Jordi Senyal va canviar de residència per motius familiars i el Ramon Suades va començar a fer sortides amb el Salvador Trullàs, el Josep Abat i el Cinto Cuyàs. Amb aquesta colla, entre el 2008 i el 2009 va fer un inventari exhaustiu de totes les fonts del massís.
El 2009 també va contactar amb els grans Jordi Guillemot i Quim Solbas, que van obrir-li "els ulls al món de les cavitats".
Després de dos anys de feina, el 2010 va veure la llum la segona edició de la Guia Interactiva amb la incorporació principalment de fonts i cavitats.
El Ramon tampoc va donar per acabada la feina. Entre el 2011 i el 2012 va continuar les exploracions, acompanyat principalment amb un altre gran coneixedor de Sant Llorenç, en Xavi Pereira.
El Gran Mapa Interactiu
La tercera, i actual, versió de la Guia va sortir a principis del 2013 amb la incorporació de noves cavitats, fonts, arbres, tines i barraques. A més, té una novetat molt útil: un mapa interactiu, on apareixen tots els punts d'interès. En fer click apareix la foto, la ruta per arribar-hi i la dada GPS.
Ho tornem a dir: és la millor guia, la més completa, la més útil per endinsar-se en Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac.
Descobertes
A més de fer el gran esforç de recopilar el màxim nombre de punts d'interès, en Ramon Suades també ha fet recerca. Ha fet troballes en tots els camps.
Així, després de diversos intents frustrats, va aconseguir localitzar, amb el Xavi Pereira, la font del Rubell, que s'havia perdut. Igualment, amb les indicacions dels propietaris del Puig de la Bauma, ha pogut aclarir quina és la veritable font Cendrera, que curiosament no era cap dels tres bassals que havien estat anomenats equivocadament així.
Igualment ha localitzat moltes barraques i unes tines perdudes:
- de les Ginestes,
- dels Salvadors,
- de la Riera de Matarrodona.
- de l'Enric.
Pel que fa a les cavitats, és l'autor de diverses troballes, com les coves:
- del Turó de la Roureda,
- de l'Any Nou,
- dels Panellets,
- de la Vergonya.
- del Mugró.
- de la Mola.
La seva primera descoberta va ser una altra cova del cim de La Mola que ara porta el seu nom, del Ramon, però que ell inicialment va confondre amb la veïna cova dels Pintorets.
La Balma de l'Autobús.
En Ramon Suades té un record especial de la seva trobada amb el mític Joan Boixader, fill de l'últim masover de la Mata, escalador, espeleòleg (de la colla del Jaume Claverí i els germans Badiella) i obridor de camins (ajudant al gran Norbert Cònsul). En Ramon no sabia encara qui era, però va poder comprovar com el portava a totes les cavitats dels voltants del torrent de la Font Freda. En fer-se tard no van tenir temps d'anar fins a una balma que el Joan va descriure com tan gran "que entra un autobús". Com malauradament el Joan va morir, mai s'ha aclarit a quina cavitat es referia. No obstant, la recerca continua.
El CD amb la Guia Interactiva de Sant Llorenç del Munt i l'Obac
La Guia, fruit de tot el treball descrit, pot trobar-se a les seus de la Unió Excursionista de Sabadell i al Centre Excursionista de Terrassa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada