Emissió 30: La intuïció i l'arriscada escalada que van fer possible trobar el gran Tresor de Sant Llorenç

Guia de l'Emissió: 
Salvador Mesalles (i Joan Camí)
i la trobada a l'avenc del Llest amb l'Anna M. Pallejà, el Josep M. Torras Homet, l'Enric Prat i el Salvador Vives. 




També ho pots escoltar a:

El Salvador Mesalles és un dels protagonistes de les exploracions per Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac entre finals dels 60 i principis dels 70. La principal fita d'aquesta època va ser la descoberta de la galeria Sardy, que està enlairada en la paret nord de la Sala Gran de l'Avenc del Llest. El Salvador Mesalles va ser un dels dos espeleòlegs-escaladors que va realitzar la difícil ascensió fins a la galeria. El seu company en l'arriscada escalada "interior" va ser el Joan Camí. I el Salvador Vives es va incorporar per fer l'estudi topogràfic.
Si l'avenc del Llest, explorat per primera vegada el 1953, ja era la cavitat amb més i més variades formacions del massis, amb l'afegit de la galeria Sardy, es va convertir en un veritable espectacle de la natura. I tot això, molt aprop de l'Alzina del Sal.lari o del mas de Mata.

Celebració del 60 aniversari
Coincidit amb el 60 aniversari de la troballa de l'avenc, el programa Això és la Mola ha fet un capítol especial, amb la col.laboració del Salvador Vives.
Per fer el programa, a més del relat del Salvador Mesalles, s'ha convocat una trobada històrica de les diverses generacions que han participat en les exploracions de la cavitat.
Davant de la boca de l'avenc es van aplegar:
- l'Anna Maria Pallejà, que va participar en la descoberta de l'avenc el 1953, tal i com ella ens va explicar en l'Emissió 6 d'Això és La Mola.
- El seu marit, el mític Josep Maria Torras Homet, que també va participar en l'Emissió 6, i és un dels millors coneixedors de Sant Llorenç del Munt, especialment de totes les seves cavitats i tots els seus cims.
- El Salvador Mesalles, amb el seu company d'espeleologia i escalada, el Joan Camí.
- L'Enric Prat, un dels impulsors de al Secció d'Investigacions Subterrànies (SIS) del Centre Excurisonista de Terrassa, que feia temps tenia la intuïció que dalt de l'avenc del Llest hi havia una galeria.
- El Salvador Vives, que va participar també en l'exploració del 1971 i va fer la primera topografia. El Salvador també va ser el guia de l'Emissió 8 d'Això és La Mola.
A la trobada també van participar noves generacions d'espeleòlegs, com l'Eduard Badiella, el Xavier Serra i l'Ignasi Villaroya.
Les intervencions de tots ells són recollides en aquest capítol del programa. Tots ells exposen els seus records de com van ser les exploracions del 1953 i del 1971, així com l'encant que té l'avenc per a tothom.


Primera Trobada amb la Foscor.
El Joan Camí, equipant-se per baixar a l'avenc del Llest
Per contextualitzar bé l'època de la troballa de la galeria Sardy, el Salvador Mesalles explica les seves experiències, que en gran part van ser compartides amb el Joan Camí.
El primer descens a un avenc del Salvador, la seva primera "trobada amb la foscor", va ser l'avenc de Castellsapera. Aquell dia van tenir un problema amb les cordes. Per poder sortir, el Salvador va tenir que grimpar i tornar a assegurar tot el material. Aquesta va ser la seva estrena espeleològica.
La segona baixada va ser a l'avenc dels Esquirols, al Garraf. Quan estaven a 120 metres sota terra, el Joan Camí es va esginçar l'esquena i ell i el Mesalles es van quedar allà unes hores, sense llum, fins que van venir a rescatar-los.
Posteriorment el Salvador va fer el curset d'espelologia i, més tard, va començar també a escalar. Conjuntament també amb el Joan Camí, van obrir el 1970 una via d'escalada, coneguda com Estenalles, a la Falconera.
Amb tot aquest historial estaven preparats per assolir una gran fita a Sant Llorenç del Munt.


Un presagi fet realitat
El Salvador Mesalles, sota l'avenc
L'anècdota històrica de la descoberta del 1953 va ser el fals rumor que el gos que dona nom a l'avenc, el Llest, havia caigut a dins i havia mort. Un fet desmentit al cap de 60 anys per l'Anna M. Pallejà en l'emissió 6 d'Això és la Mola.
I l'exploració del 1971 també té la seva pròpia anècdota. En aquest cas, no va ser un rumor sinó un presagi. Des dels seus inicis, la SIS del CET organitzava cursos i baixades a l'avenc del Llest. Això feia que els primers membres del SIS estiguessin molt temps a l'interior de la cavitat. I en aquestes estades, l'Enric Prat s'entretenia a mirar les parets. Un dia li va semblar que hi havia un forat que obria el pas a una galeria. Des d'aquell moment, i durant uns anys, el Sardy va anar insistint que calia enfilar-se per veure la galeria.
Un dels motius pels que no li van fer cas des del principi és que l'ascensió fins el possible forat era molt complicada. L'1 de maig del 1971, mentre el Sardy estava el servei militar, el Salvador Mesalles i el Joan Camí van decidir comprovar si el seu company tenia raó. El primer dia només van poder certificar que la pujada era molt complicada per les característiques de la paret. Amb les tècniques habituals d'escalada era impossible arribar-hi. Però afortunadament el Joan Camí era manyà i va decidir fer pals de ferro amb la consistència i la llargada suficient per clavar-se a la paret.
Amb el nou material van tornar a l'avenc, Van trigar més de 5 hores en anar posant tots els ferros. El primer en pujar va ser el Salvador Mesalles, que era el més prim. En arribar dalt va veure que efectivament el forat donava pas a una galeria i va demanar al Joan que també pugés.
Amb la il.luminació de tots dos van poder veure, per primera vegada, el tresor que allà s'amagava. El Salvador Mesalles recorda amb molta emoció aquella primera visió: "La galeria et posa el cor a dos mil. Veure allò a Sant Llorenç era difícil de creure. Era fantàstic, preciós,.. ens va deixar com estorats... no teniem presa per marxar... vem gaudir del que vem trobar... a més pensant que erem els profanadors de tot allò..."
A la setmana següent van incorporar al Salvador Vives i es va organitzar una sortida més amplia, però encara secreta, per fer l'estudi topogràfic. Al pocs dies TVE va fer un reportatge, que malauradament s'ha perdut.

Altres descobertes.
El Salvador Mesalles i el Joan Camí han fet altres descobertes. Per exemple, van ser els primers en explorar l'avenc de Cantarelles, poc després que una tempesta deixés al descobert la seva boca. Era tant recent la seva obertura que encara tenia guilla a dins. Per això, van tenir que deixar-lo airejar uns mesos abans de completar el seu estudi.

L'Enric Prat, el Sardy, a la trobada històrica davant l'avenc del Llest
Per somniar.
Cal fixar-se en el que diu l'Enric Prat durant la seva intervenció a la trobada de celebració dels 60 anys d'exploracions de  l'avenc del Llest.
L'Enric assegura que a l'esquerra de la galeria Sardy encara podria ser que hi hagi una altra sala perquè es veu un petit forat.
Fa 42 anys els fets ja van confirmar un presagi seu.
Per què no deixar anar la imaginació i pensar que l'avenc encara no ens ha desvetllat tots els seus tresors?



D'esquerra a dreta: Enric Prat, Salvador Mesalles, Joan Cami, Josep M. Torras Homet, Anna M. Palleja i Salvador Vives



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada