Guia de l'Emissió:
Jaume Clotet, en Paca
També ho pots escoltar a:
El Jaume Clotet confesa que està "enganxat" a Sant Llorenç del Munt, un massis que coneix bé perquè, des de petit, l'ha explorat de forma horitzontal i vertical, combinant escalades i embardissades.
Eñ Jaume forma part del grup d'escaladors contemporanis més importants formats a Sant Llorenç del Munt i l'Obac. A més, en el seu estil més característic, l'artificial, està considerat un mestre a Catalunya.
El Jaume és conegut com el "Paca" tant a la muntanya com en els àmbits familiars, laboral i entre els amics. Aquest sobrenom té el seu origen en una obra de teatre infantil, que va interpretar amb 8 anys. Li van donar el paper d'una dona que es deia Paca. Arran d'aquella actuació li van començar a dir Paca.
El Jaume Clotet va aprendre a escalar pel seu compte, rebent els consells d'altres aficionats, però sense passar mai per un curs d'escalada. La seva primera ascensió als quinze anys va ser al Cavall Bernat i li va costar quatre intents. Després ja va fer totes les pujades clàssiques i va desocbrir la Falconera, on va millorar la seva tècnica d'escalada artificial i va obrir moltes vies.
Un dia, que no havia anat a col.legi per escalar a la Falconera, va passar la Volta Ciclista a Catalunya per la carretera del costat. L'helicòpter de la televisió es va fixar que estava a mitja paret i va dedicar-li un primer pla. Els seus pares van descobrir així, per la tele, que marxava a escalar d'amagat.
Camins verticals oberts
El Jaume ha escalat gairebé totes les parets i agulles de Sant Llorenç del Munt, Montserrat i de moltes altres indrets de Catalunya i la resta del món.
També ha fet moltes primeres víes. Fins ara ha obert un total de 137 vies d'escalada, de les quals 37 són a Montserrat i les següents estan a Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac.
- Via Paca, a la Cinglera del Bolet de la Castellassa.
- Via Deed Purple, al Morral del Racó (amb l'Osso).
- Perafita Airlines, a la Falconera.
- La Festa del Paca, a la Falconera.
- Supernatural, a la Falconera.
- Fliping, a la Falconera.
- Sangtrait, a la Falconera.
- Passió Incondicional, a la Falconera.
- De la Montse, a la Falconera (amb la Montse Coll).
- Batucada, a la Falconera.
- Escurachemeies, a la Morella.
- Aisa Driss, al Cap del Faraó.
- Eugeni González, al Cap del Faraó.
- Pep Clotet, a la Punta dels Cavalls.
- Passeig Galàctic, al Salt dels Cavalls.
- Homo Hipotecàrius, als Castellots de Tanca (amb l'Òscar Masó).
- Alt Voltatge, a la Cova Simanya (amb la Montse Coll)
- Legend, a la Gran Diagonal.
- Maria del Monte, a les Gaites (amb el Manuel López).
- Villa Strangiato, als Districtes de la Font Soleia.
- Janis Joplint, als Òbits (amb Marta Vilas).
- Ritme Cardíac, a les Onze Hores.
- Ay, Carmela!, a la Castellassa.
- Mercè Basagañas, a la Punta Serreta.
- Terra dels Vents, als Plecs del Llibre (amb el Xavi).
- Enric Comellas i Llinares, a la Castellassa (amb l'Albert i l'Òscar Masó).
- Drac Queen, al Morral del Drac (amb el Mayum).
- Robert Colilles,
- Tiralinies, a la Paret dels Liquens Secrets (amb l'Armand Ballart).
- Ullastrell, a Can Senglar (amb l'Armand Ballart).
- Via Vallès, a Can Senglar (amb l'Armand Ballart).
El Jaume és sobretot escalador. A la seva segona visita a Sant Llorenç del Munt ja va fer una ascensió. Però el Jaume destaca que, el fet d'estar tantes hores de cara a la paret per escalar, no ha de impedir veure tot el que té realment Sant Llorenç, tots els seus encants, que són "tot, l'escalada, les canals, a les coves, els camins... el perdre's... la descoberta".
Fidel al que proclama, de jove el Jaume va passar la seva primera setmana de vacances (sense pares) acampat a les Fogueroses, sota el Paller. Va aprofitar per recórrer tot el sector (incloses les canals més verticals) i, a més, va obrir una difícil via d'escalada al Morral del Racó.
Poc després també va fer en solitari una travessa de cinc dies per tot Sant Llorenç del Munt i l'Obac. A les nits dormia a balmes, en alerta pels sorolls de la nit de la muntanya.
D'aquestes experiències li ha quedat la tradició de fer embardissades, de fer jornades en les que, com els porcs senglars, es fica entre esbarzers, bardisses... per explorar el terreny més selvàtic.
En aquestes embardissades sovint localitzada coses ben curioses: cabanes on han habitat temporalment persones que marxaven de la ciutat o, fins i tot, unes 50 soles de sabetes fetes amb pneumàtic, que probablement eren del temps de la Guerra Civil.
Escalar i Voltar en Solitari
Al Jaume li ha agradat escalar i fer sortides en solitari. Sobre aquesta preferència, constata que els seus coneguts "més santllorençans" prefereixen voltar sols i esmenta com exemples tres grans noms: l'Amadeu Pagès, el "baró" Joan Armengol (mort fa uns anys en un accident) i el Fredy Parera. I realment es poden afegir molts altres noms coneguts (la majoria de Grans Guies d'Això és la Mola) que fan sols les seves exploracions per tenir més llibertat de moviments.No obstant, com tothom, el Jaume també ha sortit, escalat i obert vies en companyia d'altres persones. A més, dona suport als que volen aprendre la seva forma d'escalar.
Les estaques del Capablanca
Com expert en escalada artificial el Jaume Clotet també tracta sobre les curioses estaques que hi han a les esquerdes del Paller de Tot l'Any (a l'anomenada Cova del Capablanca) i a la Roca Salvatge. El Jaume no dubta que eren estris que es feien servir per pujar parets abans de l'inici de l'escalada contemporania. A més, relaciona les antigues estaques de les parets de Sant Llorenç del Munt amb altres semblants que ha trobat en altres indrets de Catalunya i, fins i tot, amb una via de la popular Devils Tower National Monument, de Wyoming, als Estats Units. D'aquesta última es coneix que va ser instal.lada el 1893 per dos ramaders que volien pujar al cim, si bé les llegendes la vinculen amb els indis.
La Cova del Paca.
El Jaume també va localitzar el 1992 una nova cova. Un dia que voltava per sota de la Falconera i la Miranda va veure un petit forat. Ho va comunicar a uns amics del Centre Excursionista de Terrassa, que van passar l'avis al Xavier Badiella. Aquest hi va anar i va fer la topografia. A més, va decidir batejar-la com la Cova del Paca. Com a curiositat, el Jaume encara no ha entrat mai al seu interior.
En Paca no ha entrat mai a la cova perquè no hi passa!!! ;-)
ResponEliminaFelciitats pel reportatge i per tants anys d'escalada.