Emissió 37: La gran Guia moderna de les 650 vies d'escalada de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Guia de l'Emissió: 
Marcel Millanes





També ho pots escoltar a:

El Gran Guia de l'Emissió 37 d'Això és La Mola és el Marcel Millanes, un dels més importants escaladors de Sant Llorenç del Munt. El Marcel ha obert 45 vies noves i ha re-equipat un altre mig centenar, però destaca sobretot per la seva monumental i històrica tasca divulgativa.
El Marcel és l'hereu i continuador del Josep Barberà, autor del llibre "Sant Llorenç Pam a Pam", el popular inventari de les vies d'escalada dels principals cingles i agulles del massís. Adaptant-se a les tecnologies i usos actuals, el Marcel continua l'obra del Barberà mitjançant la seva prestigiosa web: santllors.com, la pàgina d'Escalada a Sant Llorenç del Munt.

La Secció de Muntanya de l'Optimista Club (SMOC)
El Marcel Millanes és fill d'un històric excursionista de Sant Llorenç del Munt, el Pitu Millanes,
que va ser un dels impulsors de la Secció Muntanya de l'anomenat Optimista Club, un popular centre d'esbarjo dels anys 40 i 50. El Pitu i diversos amic van convertir en el seu cau una balma situada al sud-oest de La Mola, prop del bolet de Can Poble. La cavitat manté encara el nom de Balma SMOC (Secció Muntanya Optimista Club).
Amb un pare tan excursionista, el Marcel va començar a sortir per Sant Llorenç de ben petit. Precisament la primera vegada que es va encordar per fer una grimpada va ser a la part de dalt de la canal on està la balma SMOC.


Història de l'Escalada Esportiva: de les Gaites a la Sibèria
El Marcel explica que cap a l'any 1981/82 va arribar a Sant Llorenç del Munt la tendència de l'escalada en lliure. Les primeres vies en ser pujades amb aquest estil van ser les de la paret de les Gaites (anomenada així per la cova), que fins aquell moment només s'ascendia mitjançant tècniques d'artificial. Poc després en aquest mateix cingle es van equipar des de dalt les primeres vies ja pensades per l'estil esportiu. Els seus impulsors van ser el Vallhonrat, el Vinyals, el Javi Gil o el Manolo.
L'any 1982 es va equipar la primera via esportiva a la Paret Gran, del camí de la Soleia. Els autors van ser el Santi Marzo i el Lluís Baciero. Recentment aquesta via ha estat recuperada pel propi Marcel, que l'ha batejat com a Gènesi i ha volgut que sigui un homenatge al Lluís, mort en un accident a Montserrat.
Actualment al camí de la Soleia hi han 300 vies d'escalada, la meitat de les 650 d'escalada esportiva que existeixen al conjunt de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Al massís hi han vies de 4 fins a 8c grau de dificultat. El Marcel avança que hi han preparades algunes vies (a la Sibèria i als Dipòsits) que encara no han estat encadenades, però que podrien ser de 9a.
Sumant a les esportives també les clàssiques, en total a Sant Llorenç hi han prop de 1.400 vies d'escalada, que són que es poden consultar a la magnífica web del Marcel Millanes.

La web Santllors.com: 1.400 vies d'escalada.
El Marcel comenta que mai havia tingut intenció de fer ressenyes d'escalada. Va començar a tenir interès després d'aficionar-se per les vies del Diafragma i, sobretot, després de tenir accés als quaderns de muntanya del mític escalador Joan Armengol (mort també en un accident), que tenien molta i molt bona informació.
Així, a partir del 2008, es va formar un equip de treball per anar preparant la pàgina web. Estava format per un amic del Marcel, el Pere Cuyàs, i dos reconeguts escaladors l'Andreu Ortega (d'esportiva) i l'Amadeu Pagès (sobretot de clàssica).
EL 2009 va aparèixer la primera versió de la web, amb ressenyes de 35 sectors centrats La Mola. Actualment la web ja supera els 70 sectors, amb 1.400 vies d'escalada. Només li falten 2 sectors per completar tots els indrets on es permesa l'escalada esportiva. Posteriorment també tractarà del sectors on havien vies, però ara està prohibida l'escalada, com ara el Nou Cabres.

La passió dels racons nous
El Marcel Millanes explica que una de les grans gratificacions del seu laboriós treball (del que encara queden coses per publicar) ha estat conèixer molts racons nous de Sant Llorenç del Munt. Li apassiona descobrir i conèixer nous llocs. També confessa que sempre que arriba dalt d'una via d'escalada li agrada fer una pausa i contemplar tot el paisatge que l'envolta.



1 comentari:

  1. Una gran feina la del Marcel i equip! encoratjar-lo a continuar gratant en la història de l'escalada de Sant llorenç.

    ResponElimina