Albert Masó
Comparteix l'Emissió 26:
També ho pots escoltar a:
La recerca i escalada d'agulles és un bon argument per endinsar-se a la rebotiga, a la part més màgica i encisadora de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac. L'accés a la rebotiga és sovint difícil, obliga a obrir-se pas més enllà dels camins reals i dels tracks virtuals, en sotalades salvatges... on la natura, molt sabia, desvirtua les senyals GPS per evitar quedar reduïda a un simple waypoint.
Són racons abruptes on només hi arriben els que cerquen la poesia del massís. Un d'ells és el Gran Guia de l'emissió 26 d'Això és la Mola, l'Albert Masó, un muntanyenc que domina tres arts ben difícils: l'escalada, la poesia i el dibuix.
L'Albert, nascut el 1976, ja sortia per Sant Llorenç del Munt quan era nadó, en una cadireta penjada pels seus pares com una motxilla. Amb 14 anys va fer la seva primera escalada important i ja va començar a voltar per tots els racons del massís en companyia del seu germà Òscar (que també va estar en un programa d'Això és la Mola).
La gran influència del Josep Barberà.
Feia poc que el Josep Barberà havia publicat el seu popular llibre "Sant Llorenç Pam a Pam" i els dos germans es van fixar com a objectiu pujar a totes les agulles que en Barberà anomenava.
Però es van trobar amb tres sorpreses:
1) la localització d'algunes agulles no estava prou bé descrita en el llibre. Per solucionar-lo van decidir, tot i la seva curta edat, en trucar per telèfon al Josep Barberà. El mític escalador els va rebre a casa, els va aclarir dubtes i els va mostrar el seu museu particular dedicat als Cavalls Bernats dels Països Catalans.
2) cercant els monòlits dels Barberà van trobar un bon grapat d'altres agulles. En pujar a algunes van trobar que hi havia un pot de registre del grup d'escaladors dels Yayüs (que també han estat Grans Guies d'aquest programa). Els Yayüs són els seus antecessors en el món de les agulles, la generació que hi ha entre el Barberà i els germans Masó.
3) també van descobrir amb emoció que hi havia d'altres agulles encara sense batejar, que s'havien mantingut al marge de l'acció del Barberà i els Yayüs. L'Albert recorda que una de les primeres agulles "verges" que van ascendir i van batejar va ser l'Agulla Rescatada. Li van posar aquest nom perquè sentien que estaven recuperant-la de l'oblit. Era cap a l'any 1990.
Una tasca de trascendència històrica.
Des d'aquell llunyà 1990, l'Albert, conjuntament amb l'Òscar, han fet un inventari que supera les 400 agulles, moltes més que les catalogades pel Josep Barberà. La seva tasca té una trascedència històrica.
L'Albert destaca que moltes agulles estan molt ben amagades, el que els ha obligat a endinsar-se en els paratges més feréstecs, de més difícil accés de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac.
Entre les agulles que si tenen una fàcil cerca i visualització, tot i que si són de complicada escalada, l'Albert esmenta:
- El Boniato, d'uns 4 metres. que es troba gairebé davant de la Font Flàvia, a l'altra banda del torrent.
- La Bombeta, que fa una rosca en la seva base i que es pot veure a l'Era dels Enric, gairebé sota el camí del Puigdoure.
- La Torras Homet, d'uns 7 metres, que està enlairada a la canal de l'Abella
.
Poesia i Dibuix.
L'Albert diu que encara no ha escrit una poesia per a cadascuna de les 400 agulles existents a Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac, però que ho podria fer perquè totes l'inspiren alguna cosa, algun sentiment. Durant la seva intervenció com a Gran Guia en el programa Això és La Mola de Matadepera Ràdio, l'Albert llegeix diverses poesies que ha escrit dedicades a les principals agulles de les Fogueroses. Va escriure aquests poemes com a homenatge, dins d'un acte de l'Unió Excursionista de Sabadell, a l'Antoni Torras i Gomez, que és alpinista, poeta i pintor, és a dir, té les tres vessants que també podem trobar en el nostre protagonista.
L'Albert Masó també té una bona sèrie de dibuixos de les agulles i dels cingles que ha escalat. Han servit per a il.lustrat la gran quantitat de ressenyes que els germans Masó publiquen tant en revistes com en llibres. Una de les últimes publicacions ha guanyat el prestigiós premi Vèrtex. Es traca del llibre "Escalades a Montserrat, el Cairat i Sant Llorenç", que és un recull publicat per Cossetània Edicions de 87 ascensions d'estil clàssic.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada